top of page
Search

Katalogový nebo individuální dům

Updated: Dec 14, 2020

Typové projekty jsou levné a rychlé řešení  za velmi příznivou cenu. Ponechme stranou někdy jejich pochybnou kvalitu a architektonickou kvalitu. Žádný dům z katalogu nemůže reagovat díky své univerzálnosti na Vaše konkrétní místo a okolí.  Nedokáže zohlednit, že z obývacího pokoje může být výhled na okolní hory, ale zároveň že Vám ve výhledu brání sousedův dům. Nedokáže zohlednit, že by byl vhodnější vstup od cesty, která je ale na opačné straně. Většina katalogových domů je navržena na ideální rovinatý či mírně svažitý pozemek. Typový dům se dokonce nemusí ani vlézt na pozemek a dodržovat odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemku nebo okolních staveb. Všechny typové projekty jsou navrženy tak aby mohly stát kdekoli. Jsou zbytečně předimenzovány například s ohledem na sněhové oblasti a někdy i na geologické podlaží. Typové projekty jsou již vytvořeny několik let a pouze čekají až opět vyjedou z tiskárny. Nemusí následovat nejnovější trendy bydlení a samozřejmě materiály. Změny jsou možné, ale za každou takovou změnu si připlatíte. Třeba posunutí nebo zrušení oken, posunutí příček, změna fasády. Ke katalogovému projektu stejně potřebujete situaci s osazením domu do terénu napojení přípojek, průkaz energické náročnosti budovy, požárně bezpečností řešení, radonový průzkum. Samozřejmě tyhle firmy raději projektové dokumentace pouze tisknout a v případě úprav se cena typového projektu většinou vyšplhá na vyšší cenu než u projektů individuálních.






Autoři katalogových domů s Vámi nekomunikují. Nezeptají se Vás, jestli potřebujete tři ložnice, parkování na motorku, jaké máte zájmy a koníčky. Zda se raději koupete či sprchujete, či zda s Vámi nebudou časem bydlet Vaši rodiče nebo neplánujete tři děti. Tvůrci katalogový domů neví jaké přípojky a inženýrské sítě se nachází u Vašeho pozemku. Zda-li chcete topit čerpadlem, plynem nebo budete potřebovat místnost na dřevo či pelety. Dům z katalogu po Vás nechce řešení. Nad katalogovým domem nikdo nepřemýšlel tak, aby domyslel vše do posledního detailu. Jeho cílem není vytvořit ideální bydlení pro Vás a Vaši rodinu.




Při projektu individuálního rodinného domu vzniká mezi architektem, projektantem a investorem jiný vztah než obchodní. Stane se rodinným přítelem.  Stavba domu je nejenom finanční investice, ale hlavně investice do kvality života. Vašeho a Vaší rodiny. Je to místo, které bude nejvíce spjaté s Vaším životem. Místo, do kterého se budete vracet.  Místo,  kde budete trávit většinu Vašeho času a nazývat ho domovem. Proto se vněm spolu s rodinou musíte cítit skvěle. Individuální rodinný dům, šitý na míru Vašemu pozemku, Vašim potřebám, zvyklostem, vkusu a životnímu stylu je pro Vás nejlepší řešení.






93 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page